Fatih Camii (Enez Ayasofyası)

Enez Kalesi içinde yer alan cami, haç planlı bir Doğu Roma kilisesinden (Enez Ayasofya) çevrilmiş olup günümüzde yıkık durumdadır.

Şapelde yatan paşa, başka yerde göremezsiniz

Enez, Meriç nehrinin Ege deltasında ve Yunanistan sınırında olduğu için, tıpkı Ermenistan sınırındaki “antik ören yeri” Ani gibi 1980’lerin başına kadar yasak bölgeydi. Validen, kaymakamdan, garnizondan izin alınmadan bölgeye girilemezdi. Ancak 90’dan sonra yasaklar kalktı buralar keşfedildi. Ankara Üniversitesi Ani’ye, İstanbul Üniversitesi de Enez’e el attı, arkeolojik kazılar başladı. Enez’deki kazılar sırasında çok ilginç bir Bizans şapeli bulundu, bundan da ilginç olanı, şapelin içinde Fatih’in donanma komutanı Has Yunus Paşa’nın yatıyor olmasıydı…

Enez,1456’da Kaptan-ı Derya Has Yunus Paşa tarafından fethedildikten sonra kale içinde bulunan Ayasofya camiye çevrildi, adı Fatih Sultan Mehmed Camii oldu. Has Yunus Paşa Enez’i Bizans’tan değil, Cenovalı bir ailenin elinden almıştı. Bizans hâkimiyetindeyken “prenslik” bir vilayetti. Yani burayı imparator varisleri yönetirdi. O zamanlar çok önemli bir liman kentiydi; hem Saros körfezine hakimdi, hem de Meriç kanalıyla Balkanların kuzeyine açılabiliyordu. Nitekim Cenova korsanları burada Bizans’ın hâkimiyetini çoktan kırmışlardı. Ta ki Has Yunus Paşa donanmasıyla buraya gelinceye kadar…

Has Yunus Paşa’nın hakkında rivayet muhtelif; İspanyol devşirmesi olduğu söyleniyor, İstanbul’un fethi sırasında donanma komutanı olan ve başarısızlığı nedeniyle azledilen Baltaoğlu Süleyman Bey’den sonra Hamza Bey, ondan sonra da Has Yunus Paşa getirilmiş bu göreve. Rahmetli Has Yunus Paşa, Fatih’e Enez’i armağan ettiği halde yaranamamış çünkü Ege’de bir seferden dönerken fırtınada 25 gemi kaybetmesi yüzünden gözden düşmüş. Edirne’de yargılanmış, suçlu bulunmuş ve idam edilerek başı orada, gövdesi ise Enez’de bir şapelde toprağa verilmiş.

Sonra Enez ahalisi sanki bu haksızlığa isyan eder gibi paşanın mezarını evliya türbesine çevirmiş. Giderek bu şapel-türbe bir islam mezarlığına dönüşmüş. Bundan üç yıl önce çöplük olan türbe restore edilmiş.

Has Yunus Paşa Türbesi


Birgün yolunuz Enez’e düşerse, kalenin dışında uzanan plajda bulunan Has Yunus Paşa türbesini ziyaret etmeyi sakın ihmal etmeyin. Çünkü dünyanın hiçbir yerinde şapelde yatan bir paşa göremezsiniz.

Kaynak: Ümit Bayazoğlu – http://www.ntvmsnbc.com/id/25125567/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir